menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Wi-Fi мрежите на обществени места могат да бъдат опасни

Wi-Fi мрежите на обществени места могат да бъдат опасни

Свободните публични точки за достъп до интернет са практически навсякъде и вероятността някой хакер да следи мрежата е много голяма.

 

Много хора, които ползват ежедневно публичните мрежи с техните мобилни устройства не се замислят какви рискове крие това за тях. Подобни свободни Wi-Fi точки има на повечето публични места – паркове, летища, ресторанти и т.н. Водещи производители на защитен софтуер предупреждават, че ползването на публични точки за достъп до интернет крие опасност за личните данни на потребителите, както и за техните пароли за достъп до различни системи, както са банковите например. Експертите препоръчват да не се ползват публичните мрежи за преглед на електронна поща, за банкови операции, плащане на сметки и всичко, което е свързано с вашите лични данни и финанси.

 

Ето няколко съвета, които могат да предпазят вашите лични данни от кражба:

 

1 – Ползвайте VPN – по този начин комуникацията между вашето мобилно устройство и интернет ще бъде криптирана и ще затрудните хакерите да прихванат и декриптират мрежовия трафик, който може да съдържа важна за вас информация като пароли и банкови сметки.

 

2 – Когато сърфирате – посещавайте страници през https протокола. По този начин, трафика между вашето устройство и уеб страницата ще бъде криптирана посредством SSL сертификат. Така също ще намалите вероятността вашите лични данни да бъдат откраднати.

 

Важно!!! – винаги проверявайте SSL сертификата дали е валиден и от кого е издаден. Ако издателят на сертификата е съмнителен или непознат, по-добре напуснете тази страница.

 

3 – Проверете дали firewall-a на вашето устройство е активиран и правилно настроен – по този начин ще ограничите достъпа на други устройства в публичната мрежа до вашето.

 

4 – Винаги използвайте антивирусен софтуер – по този начин намалявате шанса някой зловреден софтуер да се стартира от вашето устройство и съответно да бъдат застрашени вашите лични данни. Важно е антивирусният софтуер да бъде обновен до последна версия, както и неговата антивирусна дефиниция. Повечето се обновяват сами, но вие винаги може да проверите кога за последно е обновявана антивирусната дефиниция.

Коментари (1)

  • @Ivelina

    Много полезни съвети!

Оставете коментар
Код за сигурност