menu trigger
bg en
Help desk

Назад
OpenStack - увод в концепцията

OpenStack - увод в концепцията

OpenStack е безплатна и с отворен код софтуерна платформа за cloud computing, най-често разпространявана като Infrastructure-as-a-service (IaaS).

Състои се от взаимосвързани компоненти които контролират различни части на системата, като CPU изчислителна мощ, мрежова свързаност, съхранение на данни и други. Потребителите управляват така наречения cloud с помощта на уеб интерфейс, команди от shell средата или RESTful API. OpenStack.org е лицензиран под Apache License.

OpenStack стартира през 2010-та като съвместен проект между hosting компанията RackSpace и NASA. Целта на проекта е да се подпомагат cloud компании, стартиращи техните cloud платформи на стандартен/достъпен хардуер.

 

Първата версия излиза 4 месеца по-късно с кодово име Austin с планове, че следващите версии ще бъдат пускани на период от 6 месеца.

През 2011-та разработчици от Ubuntu приемат OpenStack като неподдържана технология за версия OpenStack Bexar, за Ubuntu 11.04. След това официалния спонсор на Ubuntu Canonical представя пълна поддръжка на OpenStack във версия OpenStack Cactus. OpenStack е налична в Debian Sid от версия Cactus, 2011-та година.

Към 2016-та се менажира от OpenStack Foundation, което е организация с нестопанска цел основана през септември 2012-та. Повече от 500 компании се присъединяват към OpenStack проекта.

OpenStack се състои от много компоненти, като някои от тях са задължителни, а други пожелателни и в зависимост от изискванията на потребителя могат да бъдат инсталирани/конфигурирани.

 

Ето някои от основните компоненти на OpenStack:

Compute (Nova) - това е така наречения fabric контролер, който е част от основната IaaS система. Използва се, за да управлява клъстъра от сървъри предоставящи изчислителна мощ. Поддържа най-известните hypervisor-и сред които KVM, VMWare, Xen, Hyper-V и LXC. Целта на compute модула е работата върху стандартен хардуер.

Networking (Neutron) - е системата, която се грижи за управлението на мрежата и IP адресацията. Въпреки, че Compute също предлага основно управление на мрежата, с помощта на OpenStack Networking, мрежовите ресурси могат да бъдат разпределени между различни нодове, което от своя страна може да бъде разглеждано като виртуализация на мрежата.

 

В тази връзка Neutron предлага всички Enterprise технологии, които биха могли да бъдат използвани в мрежата като vlans, ingress/egress traffic shaping, static/dynamic ip addresses. Софтуерно дефинираната мрежа (SDN) предлага технологии като OpenFlow, IDS, load balancing, firewalling, VPN's и много други.

Block Storage (Cinder) - може да бъде разглеждана като система за управление на блокови устройства за съхранение на данни. Cinder се грижи за създаването, добавянето или премахването на блокови устройства към сървърите. Блоковите устройства са напълно поддържани от compute системата и dashboard (уеб управлението на целия cloud).

 

С допълнение на локалния Linux storage, cinder може да бъде използван и за управлението на други видове системи за съхранение на данни като Ceph, CloudByte, Coraid, EMC (ScaleIO, VMAX, VNX), GlusterFS, Hitachi Data Systems, IBM Storage Systems, Linux LIO, NetApp и много други.

Технологии като snapshoting могат да бъдат използвани за бекъп или за връщане на системата в първоначално състояние при ъпгрейд или тестове. Snapshot-ите от своя страна могат да бъдат използвани за стартирането на други виртуални машини.

Identity (Keystone) - е система, която осигурява Single Sign On, или централизирано автентикиране на потребителите за целия OpenStack cloud. Може да бъде използван съвместно с други подобни системи като LDAP, tone-based systems, Radius и други.

 

Image (Glance) - се грижи за предоставяне, регистрации и доставка на услуги свързани с дискове и server installation images. Тези images могат да бъдат използвани като темплейти за създаване на нови машини с предварително зададени параметри и конфигурации или като каталог за неограничен брой бекъпи.

Glance може да се ползва с външни системи като VMWare. Например може да се ползва Storage vMotion, когато се местят машини между различни DataStore's.

Object Storage (Swift) - е разпределена storage система. Обектите и файловете се записват на различен брой дискове разпределени върху сървърите в дейта центъра. OpenStack се грижи за репликирането и сигурността на информацията. Разширяването на storage масива може да стане с добавянето на нови сървъри към настоящата система.

 

Dashboard (Horizon) - е уеб управлението на цялата OpenStack система. Предоставя управление на потребителите, провизиране и автоматизация на cloud-based ресурси.

Дизайнът е разработен така, че да могат да бъдат добавяни допълнителни модули като billing, monitoring и други системи за управление.

Horizon е едно от няколкото начина с помощта, на които потребителите могат да взаимодействат с OpenStack ресурсите.

С оглед на така представената информация системата OpenStack изглежда като масивен проект с неограничени възможности.

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност