menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Киното и виртуалната реалност

Киното и виртуалната реалност

Все по-често се говори за виртуална реалност. Какво всъщност е виртуалната реалност – това е технологията свързана, със създаването на изкуствен 3D свят, в който можем да навлезем и да си взаимодействаме с него, включително и физически.

 

Hиe нe пpocтo пpиcъcтвaмe, нo и yчacтвaмe. Bcичĸи нaши ceтивa ca aнгaжиpaни, нe caмo зpeниeтo ни, paбoтят и cлyxът, дoĸocвaнeтo, oбoняниeтo. Зa дa ce cлyчи вcичĸo тoвa, в yпoтpeбa влизa oбиĸнoвeнo ycтpoйcтвoтo HMD (head-mounted display) - диcплeй, ĸoйтo ce cлaгa нa глaвaтa, или тaĸa нapeчeнитe "oчилa зa виpтyaлнa peaлнocт“.

 

За възраждането на виртуалната реалност, има принос компанията Oculus. През 2012г., американският предприемач Палмър Лъкей основава компанията и започва впечатляващата Kickstart кампания, която събира 2.5 милиона долара за разработката на първия прототип. Само две години по-късно, Facebook купува компанията за 2 милиарда долара.Според Марк Зукърбърг  виртуалната реалност е платформата на бъдещето.

 

През тази година се очаква най-усъвършенстваният вариант на очилата за виртуална реалност в потребителска версия.

 

Междувременно, в началото на март 2016г., VentureBeat съобщи, че в Амстердам отваря врати първото кино с очила за виртуална реалност. До края на годината се очаква VR Cinema да се появят в Париж, Лондон, Берлин и Барселона.

 

Зад идеята за VR Cinema, изглежда стои Samsung, тъй като залата, пълна с въртящи се столове, е оборудвана само с очилата на производителя - Samsung Gear VR, както и с негови слушалки. Цената на билетите ще бъде 12,50 евро, а капацитета на залата на VR Cinema, засега е до 400 души. Продължителността на филмите, които ще бъдат прожектирани е около 35 минути и ще са специално подбирани за целта заглавия.

 

Дали идеята за VR Cinema, ще бъде възприета в дългосрочен план, можем само да гадаем. Успехът в киното, се дължи основно на социалния елемент, който тук липсва.

 

Най-вероятно, идеята е хората да имат възможност да наемат виртуалните очила за достъпните 12,50 евро, в сравнение с цената за закупуването им на стойност между 50 и 500 евро.

 

Така или иначе, виртуалната реалност е вече част от живота ни, а перспективите пред области като журналистиката, документалистиката, тв предаванията, формите за развлечение и панорамната фотография са огромни.

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност