menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Какво представлява DiskFiltration

Какво представлява DiskFiltration

 

Така наречените Air-gapped компютри са физически и логически изолирани от всякакъв вид мрежи и физическия достъпът до тях е контролиран. Тези мерки за сигурност се прилагат, за да не изтичат чувствителни данни, важни за някоя корпорация. Преди време беше показано как зловредна програма може да източи данни от изолиран компютър посредством ултразвукови сигнали излъчвани от вградения говорител. Такава комуникация е била възможна само ако компютърът има говорител.

 

Технологията DiskFiltration представлява скрит канал, който улеснява източването на данни от Air-gapped компютри чрез акустични сигнали издавани от твърдия диск. Израелския метод е уникален с това, че не е нужно наличието на вграден говорител или каквато и да е аудио техника. След като бъде инсталиран зловредния софтуер, той може да генерира акустични звуци на специфична честота като контролира движението на actuator-а в твърдия диск (Actuator е електронно устройство, контролирано от мотор, който движи рамото на твърдия диск, за да позиционира главата за четене или запис върху плочата). Цифровата информация може да бъде модулирана в акустични сигнали и предадена на приемник, който е в близост от няколко метра. Приемникът може да бъде лаптоп, smartphone, smartwatch и т.н.

 

За да разработят тази технология, учените са анализирали анатомията на твърдия диск и акустичните сигнали, които издава, както и алгоритъма за модулиране и демодулиране на информацията. Базирайки се на този метод учените създават компютър, който действа като предавател и smartphone  действащ като приемник. Технологията е тествана на различни вътрешни и външни твърди дискове, както и на различни компютърни конфигурации.

 

С DiskFiltration технологията учените са успели тайно да предадат информация ( пароли, криптиращи ключове и keylogging ) от изолиран компютър към smartphone със скорост 180 bits/minute на разстояние от 2 метра.

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност