menu trigger
bg en
Help desk

Back
УСЕЩАНЕ ЗА ХОЛОГРАМА

УСЕЩАНЕ ЗА ХОЛОГРАМА

Вече е факт, можете да докоснете холограма. През 2015г., японски учени направиха откритие, което ще промени начина, по който възприемаме света. Използвайки мощни, свръхбързи лазери, те създават холограми, които реагират на човешки допир.

http://www.sciencealert.com/researchers-create-holograms-you-can-touch-using-high-powered-lasers

 

Доброволци взели участие в тестовете казват, че усещането е като нещо средно между шкурка и статично електричество.

 

Изследователският екип Digital Nature Group (DNG) от университета Цукуба, използвал специални фемтосекундни лазери, които излъчват на 30 до 270 фемтосекунди (1 фемтосекунда е равна на 0.000 000 000 000 001 секунди – една милиардна от една милионна от секундата). Комбинирайки лазерите с  пространствен светлинен модулатор, огледало, галваноскенер (използва се за прецизно насочване на лазерите), DNG са успели да създадат холограми с обем 1 кубичен сантиметър и с резолюция 200 000 точки в секунда.

 

Това, което прави докосването безопасно и не ни заплашва с изгаряне, е намалената продължителност на излъчване на лазерите. Тази златна среда е  между 50 милисекунди и 1 секунда. Размерът на холограмата, засега е ограничен от размера на пространствения светлинен модулатор. Но ръководителят на експеримента, Д-р Йочи Очиай, казва, че с доразвиване на технологията, скоро тя ще бъде използвана в ежедневието.

 

Представете си, че можете да провеждате срещи от разстояние, но да се ръкувате със събеседника си след края на срещата или пък използването на холографски компютърни клавиатури. Възможностите са безброй.

 

Тази технология, ще промени ежедневието ни.

Comments (0)

No comments found

Leave a comment
Security code