menu trigger
bg en
Help desk

Back
Сигурност в облака

Сигурност в облака

Почти всяка модерна компания има нужда от ИТ услуги като това, което е сигурно е, че ако дадена компанията се развива добре, то и ИТ инфраструктурата, обикновено нараства, вместо да намалява. С нарастването на инфраструктура, започват да се появяват и въпроси, които до скоро не са били особено належащи, но постепенно се превръщат в силно приоритетни. Примери за подобни въпроси са как да намалим ИТ разходите, да осигурим по-добра резервираност и охлаждане на дадено оборудване и други подобни въпроси, на които облачните технологии вече успешно успяват да отговорят през последното десетилетие. От друга страна съществува един въпрос, който винаги е имал повече от една гледна точка и това е именно въпроса за ИТ сигурността.

 

ИТ сигурността е тема, която винаги е била актуална в цял свят, особено когато става въпрос за нови технологии и налагане на тенденции в ИТ сферата, каквато тенденция са и облачните технологии в днешно време. В следващите няколко точки сме изброили някои от основните фактори, които е добре да се взимат в предвид, когато се говори за ИТ сигурност, било то при клиент или в облака.

 

  • Локация: Важен фактор за сигурността е помещението, в което се намира вашето ИТ оборудване. Всички сериозни доставчици на облачни услуги, позиционират оборудването си в специално изградени Дейта Центрове от най-висок клас, които покриват всички мерки за сигурност и контрол на достъпа, включвайки - въоръжена охрана, видеонаблюдение, системи за контрол на достъпа и сериозни системи за пожароизвестяване и гасене. Обикновено в доста фирми, които сами съхраняват техниката си, част от тези процедури биват спестявани поради една или друга причина.

 

  • Сертификации: Сериозните облачни доставчици преминават ежегодно през серия одити, за да могат да се сертифицират по стандарти като ISO27001, сертификации от МВР, НАТО и доста други, които допринасят за осигуряването на една по-сигурна и надеждна среда от избрания доставчик. Обикновено в следствие на подобни сертификации, следва въвеждане на допълнителни фирмени политики за сигурност, които имат за цел да поддържат сигурността при доставчиците на най-високо ниво. От друга страна, фирми, които поддържат сами инфраструктурата си, често не се нуждаят от подобни сертификати за естеството на бизнеса си, правейки инвестицията за сертификация по-ниско приоритетна. По този начин се увеличава шансът за загуба на данни, поради липса на достатъчно политики за сигурност.  

 

  • Софтуери за сигурност: Важна точка в тази тема са многобройните софтуери за сигурност, които добрите облачни доставчици интегрират в своите инфраструктури и помагат за предоставяне на по-сигурни услуги. Подобни решения могат да бъдат – Intrusion Prevention, Access Control, Identity Management, DDoS Protection. Внедряването на някои от тези софтуери може да е свързано с успешното преминаване на някои от сертификатите изброени по-горе, други за добавяне на допълнителни нива на сигурност спрямо други доставчици. Причините за внедряване на подобен тип решения са многобройни, но това което е сигурно е, че повечето от тези решения са скъпи и често надвишаващи ИТ бюджетите на организации, поддържащи своя собствена сигурна ИТ инфраструктура.

 

  • Криптирана свързаност: Свързаността към услугите е от особено значение, именно поради тази причина, някои облачни доставчици предлагат изграждане на частна криптирана свързаност до даден клиент, подсигурявайки допълнително достъпа до услугата.

 

Тези точки са някои от основните компоненти, които помагат на облачните доставчици да изградят една сигурна услуга за своите клиенти. Един от основните плюсове за клиентите на облачни услуги е това, че облачните доставчици, които предлагат конкурентна корпоративна услуга, донякъде са задължени да интегрират максимален брой нива на сигурност, започвайки от свързаност до клиента, минавайки през сигурност на цялата инфраструкра и завършвайки с внедряването на редица вътрeшни процеси за сигурност. Потребителите на облачни услуги имат привилегията да използват всички тези мерки за сигурност, без да се изисква огромна инвестиция и дълъг период за интеграция от тяхна страна. Напротив, те дори имат възможност да намалят разходите си, използвайки сигурни ИТ услуги.

 

Научете повече за облачните услуги, които ние от OneCloud можем да Ви предложим, както и за сигурността на нашите решения.

Comments (0)

No comments found

Leave a comment
Security code