menu trigger
bg en
Help desk

Back
7-те нива на Disaster Recovery решенията

7-те нива на Disaster Recovery решенията

 

7 Tiers of DR

 
Изграждането на план за непрекъснатост на бизнеса (Business Continuity), в случай на авария е отговорен процес, от който зависи дали при проблем, компанията Ви ще може да се върне към нормален работен процес в рамките на минути, часове, дни или никога няма да може да се възстанови. Загубата на данни може да се окаже критична, водейки до ситуации, в които компаниите не могат да възстановят бизнес операциите и процесите си или да загубят доверието на клиентите си.
За да можем да разберем по-добре различните опции за резервираност на Вашите ИТ системи и данни, ще разгледаме 7-те варианта, които са познати в ИТ сферата.

 

Ниво 0 – Без бекъп на данните

За най-ниското ниво на бизнес продължителност може да се счита, когато реално няма такова. При ниво 0, компаниите не правят бекъп, нито на информацията, нито на системите си. Времето за възстановяване от авария при подобен сценарии е непредсказуемо, доста често дори невъзможно.

 

Ниво 1 – Бекъп на данните без hot site

Бизнесите, които използват 1-во ниво, обикновено правят бекъп на данните върху лентови носители на определен период от време, като те биват премествани на друга локация по модел познат като PTAM (Pick up Truck Access method). В зависимост от това, колко често се прави и изнася бекъпа, организациите трябва да са подготвени за загуби на данни от порядъка на няколко дни, дори седмици и дълго време за възстановяване.

 

Ниво 2 – Бекъп на данните с hot site

Бизнесите, които използват 2-ро ниво, правят редовно бекъп копия, които изнасят на друга локация с подготвена инфраструктура за възстановяване на критичните системи и данни.

Разликата между това и ниво 1 е, че при ниво 1 не налично подготвено оборудване в резервната локация. При този тип решение от ниво 2, отново е възможно възстановяването да отнеме от няколко часа до няколко дни, но е по-предвидимо.

 

Ниво 3 – Електронен пренос на данни (Electronic Vaulting)

При ниво 3 се използват същите решения от ниво 2, като допълнително се осигурява постоянно копиране на критичните за организацията данни на отдалечен сървър.

Подобен тип решения осигуряват по-актуални данни и по-ниски времена на възстановяване на критичните системи.

 

Ниво 4 – Point-in-time copies

Този тип решения се използват от фирми, които искат да минимализират загубата на данни и времето за възстановяване. Вместо да се разчита на пренос на ленти, както е прието в по-долните нива, при ниво 4 се използват предимно дисково базирани решения. Все още е възможна загуба на данни до няколко часа, но е много по-лесно да се правят множество копия на по-чест период от време, от колкото е възможно да се случва върху лентови носители.

 

Ниво 5 – Цялост на данните

Решения от ниво 5 се използват от организации, при които има изискване данните между продукционната и аварийната локация да са консистентни. Обикновено при този тип решения има малко до никаква загуба на информация, но това изцяло зависи от въпросното приложение, за което се прави решението.

 

Ниво 6 – Нулева или почти нулева загуба на данни

Подобен тип решения се. използват от компании с малък или никакъв толеранс към загуба на данни, които имат нужда да възстановят приложенията и данните си максимално бързо. За разлика от ниво 5, при този тип решения няма отношение към самите приложения, за да се осигури консистентност на данните.

Обикновено решения от ниво 6 използват форма на репликация на дискови масиви. Съществуват множество синхронни и асинхронни решения познати на пазара, които извършват подобен тип репликации. Всяко решение има различни предимства и възможности за постигане на желаните RPO и RTO.

 

Ниво 7 – Високо автоматизирано и интегрирано в бизнеса решение

При подобен тип решения се използва всичко изброено до ниво 6, като голяма част от процеса е автоматизиран. По този начин дори възстановяването на системите става автоматично, позволявайки много кратки времена за достигане до нормален работен процес, след авария или бедствие.

 

Съществуват много варианти за реализация на Disaster Recovery решение като част от плана Ви за бизнес продължителност, в случай на авария. Изборът на правилно решение изцяло зависи от бизнес нуждите на организацията, както и от цената за изграждане на решението.

Comments (0)

No comments found

Leave a comment
Security code